Oogsttuin de Plukheyde
Blogberichten van de Plukheyde

Wat heb je aan een teeltkoepel als je niet zaait en plant?

Wat heb je aan een teeltkoepel als je niet zaait en plant?

Voortdurend kiezen tussen werken aan een aantrekkelijk aanbod voor de deelnemers en aan een duurzame infrastructuur is de realiteit in dit eerste teeltjaar van de Plukheyde. Of: wat hebben jullie aan een akker met mooie teeltkoepels als er niets te oogsten valt?  

Niets.

Daarom is het dit jaar een beetje de bluts met de buil. In het vroege voorjaar heb ik voorlopige koepels geplaatst om daar in de lente en de zomer de vruchten van te kunnen plukken. Dat het geen optimale oplossing was, bleek al meteen tijdens een voorjaarsstorm. De koepel werd door de wind opgetild, waardoor een deel van de wortelende gewassen verloren zijn gegaan. Een confronterend signaal dat de Plukheyde nog niet klaar was om alle situaties op te vangen, was dat.

Een waterput van 50 meter diep

En nog één. Als de zomer van 2017 een kopie zou geworden zijn van die van ‘76 dan mogen we op de akker nog zo een vruchtbare bodem hebben, veel zal er niet meer groeien. Eind juni, begin juli kregen we daar al een mooi beeld van. Op een dag had ik urenlang peterselie en selder geplant. Toen ik op het einde van de dag mijn rug draaide, bleek dat alle plantjes al meteen verbrand waren, voor ik de tijd had gekregen om er een gaasdoek over te leggen. Zo heet was het dus.

Een accident de parcours zullen we maar zeggen. Ondertussen heeft het gelukkig ook geregend en de droogte voordien bleef ik grotendeels de baas dankzij een IBC-container achterop de tractor. Het ding kan 900 liter water slikken, dus ik rij op een week nogal wat op en af, om nog maar te zwijgen over het aantal gieters die ik geef met de hand! Het blijft echter doenbaar omdat ik tot nog toe enkel de gewassen onder de koepels heb water gegeven. Toch is dat niet voldoende, want sommige gewassen zoals romanesco kolen zijn te snel doorgeschoten door de droogte in juni en moest het niet geregend hebben dan zou het daar niet bij gebleven zijn!

Tegen het einde van deze zomer wil ik daarom gebruik kunnen maken van een boorput van 50 meter diep. Dat is de eerstvolgende investering, samen met een pomp die van stroom voorzien zal worden door zonnepanelen.

We kunnen nog extra mondjes voeden

Ondertussen blijf ik elke dag ook mijn routine optimaliseren om steeds efficiënter te kunnen oogsten. De eerste weken na de opstart heb ik mij volledig gefocust om de ondertussen 40 deelnemers van het eerste uur zo snel mogelijk een aantrekkelijk aanbod te kunnen aanbieden. Vandaag is de productie dan ook op peil en ook het assortiment is met meer dan 50 soorten plukklaar zeker groot genoeg om extra deelnemers warm te maken voor de abonnementformule.

Om het financiële plaatje te doen kloppen, hebben we het eerste seizoen idealiter een 60-tal abonnees nodig. Nog 20 te gaan dus. Maak dus maar reclame. Wie vandaag instapt krijgt een korting van 25% dit is in verhouding tot het deel van het oogstseizoen dat net een kwart voorbij is!

CSA-boer Koen

 

 

BESTEL NU »   CONTACTEER MIJ »

Lees ook

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2024 de Plukheyde - VoorwaardenFlockdesign & KLA-4 Communicatie